Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Parówkowo-grzybowa zapiekanka"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 452
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 138
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1451
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 452
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 138
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1451
Składniki
Parówki pozbaw osłonek, pokrój w grubsze plasterki. Obrane czerwone cebule opłucz, osusz, a potem posiekaj w grubsze talarki lub piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Możesz też obrać go z osłonek, a potem drobno posiekać.
Pieczarki umyj starannie pod bieżącą wodą (nie musisz ich obierać). Małe główki pozostaw w całości, większe przekrój na połówki lub ćwiartki.
Pomidory umyj, pokrój na ósemki. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Naczynie żaroodporne obłóż wiórkami dobrze schłodzonego masła.
Parówki wymieszaj z pieczarkami, cebulą, czosnkiem oraz pomidorami. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej bulionem drobiowym (może być z kostki). Zapiekaj ok. 20 min w temp. 200 st. Jeśli chcesz, posyp zapiekankę żółty serem.
czas ok. 30 min; porcja – 380 kcal, cena 4,80 złŹródło: Świat kobiety