Parowany łosoś kminkowy na szpinaku po parmeńsku

Parowany łosoś kminkowy na szpinaku po parmeńsku
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na soczystego i aromatycznego łososia podawanego na poduszce szpinakowej w stylu parmeńskim. Całość dopełnia puree jaglane.

Składniki

  • filet z łososia
  • kminek mielony
  • grubo mielony pieprz
  • plaster masła
  • sól do smaku
  • SZPINAK PO PARMEŃSKU:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 60 g startego Parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka startych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na porcje, które oprószamy solą, grubo mielonym pieprzem oraz mielonym kminkiem.

    Na tak przygotowane filety układamy plaster masła i parujemy około 6 minut.

  2. Przygotowanie szpinaku:

    Szpinak rozmrażamy na rozgrzanym maśle i chwilę smażymy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

    Następnie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę zabki czosnku, 2 łyżki jogurtu, cukier trzcinowy oraz kminek i dusimy całość około 5 minut.

    Całość doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy starty parmezan i 1 łyżkę startych orzechów włoskich - dokładnie mieszamy.

  3. Gotowego łososia układamy na szpinakowej poduszce.

    Całość świetnie dopełni puree z kaszy jaglanej.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 22 lipca 2015
Pycha, szczególnie ten szpinak <3
Futka 22 lipca 2015
dziękuję :)
Składniki
  • filet z łososia
  • kminek mielony
  • grubo mielony pieprz
  • plaster masła
  • sól do smaku
  • SZPINAK PO PARMEŃSKU:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 60 g startego Parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka startych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól do smaku
Składniki