Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Parmezanowe ptysie"
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 53
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 57
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 75
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 53
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 57
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 75
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temp. 175 st. Masło rozpuść w małym rondelku, przestudź. W misce wymieszaj mąkę, 1,5 łyżeczki soli oraz starty parmezan. Wymieszaj suche .
Pośrodku mieszanki zrób wgłębienie. Wlej mleko, rozpuszczone masło oraz pół szklanki zimnej wody. Starannie wymieszaj, zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości około 2 cm.
Szklaneczką lub foremką do ciastek wytnij 12 krążków. Rozłóż je na pokrytej pergaminem blasze, oprósz pieprzem. Piecz 12-15 minut. Przestudź, a potem rozkrój.
Całkowicie wystudzone połówki ptysiów napełnij serkiem (możesz nakładać go łyżeczką lub przełożyć do szprycy cukierniczej i wycisnąć).
Pomidorki opłucz, przekrój na połówki. Umyj i osusz starannie liście bazylii. Połówki pomidorków umieść na serku. Złóż połówki serowych ptysiów. Umieść przekąski na półmisku. Dekoruj listkami bazylii.
Czas ok. 40 min; porcja – 130 kcal, cena 1,20 zł.Źródło: Świat kobiety