Paprykowe naleśniki

Przepis dnia 2017-06-27
Paprykowe naleśniki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Dzisiaj zapraszam na puszyste, delikatne i bardzo elastyczne naleśniki z pastą paprykową i kurkumą. Naleśniki z dodatkiem maślanki świetnie nadają się do zawijania, gdyż ciasto jest bardzo jędrne. Wersja paprykowa idealnie komponuje się z delikatnym serkiem twarogowym, hummusem oraz dodatkiem świeżych ziół lub rukoli. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • 1 duża szczypta kurkumy
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

  1. Do miksera dodajemy mąkę, wbijamy 2 jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy 2 łyżki pasty paprykowej, szczyptę soli i kurkumy oraz 1 łyżkę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia oraz napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej, wysmarowanej olejem przed pierwszą partią smażenia.

  2. Naleśniki podałam z hummusem pomidorowym oraz świeżą rukolą. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (8)

Facet_w_kuchni 20 czerwca 2017
Na pewno oryginalne :-)
Muszę spróbować...
Obserwator 21 czerwca 2017
Pysznie :)
konhambos 25 czerwca 2017
Delicje!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • 1 duża szczypta kurkumy
  • 1 szczypta soli
Składniki