Papryki faszerowane mięsem mielonym

Papryki faszerowane mięsem mielonym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Świetny pomysł na kolację, szczególnie wtedy, gdy doskwiera nam brak kolorów za oknem. Piękne kolory na talerzu zrekompensują szaro-bure krajobrazy i z pewnością poprawią nam humor.

Składniki

  • 5 papryk
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • chili
  • cebula

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Przekładamy do miski i mieszamy z mięsem mielonym. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do naszego farszu. Do całości dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku.

  2. Papryki myjemy, odkrawamy górne czapeczki i wyjmujemy ze środka gniazda nasienne. Wypełniamy je przygotowanym farszem.

  3. Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą a papryczki polewamy oliwą z oliwek.
    Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 45 min.

  4. Podajemy na ciepło.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

izaa_a 17 sierpnia 2013
uwielbiam taką paprykę ;)
taura 21 sierpnia 2013
pyszny przepis!
Składniki
  • 5 papryk
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • chili
  • cebula
Składniki