Papryka zapiekana z kurczakiem i kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Papryka zapiekana z kurczakiem i kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wanilia88
Gdy brak pomysłu na obiad :)

Składniki

  • 2-3 duże papryki
  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 2 cebule
  • kilka pieczrek
  • kasza jaglana
  • przecier pomidorowy

Przygotowanie

  1. Na początek należy przygotować farsz. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć razem z posiekaną cebulką. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć, wymieszać z kurczakiem, dodać kukurydzę i kaszę. Całość zalać przecierem pomidorowym (w tym wypadku użyłam domowego przecieru z pomidorków z ogrodu, więc bez ulepszaczy i konserwantów. Można oczywiście użyć gotowego przecieru lub pomidorków z puszki ;). Doprawić do smaku ulubionymi ziołami i przyprawami.

  2. Paprykę umyć, można ją przygotować na dwa sposoby:
    1. Odkroić kapelusz z zieloną końcówką, wydrążyć środek,
    2. Przekroić paprykę wzdłuż na dwie części, oczyścić z nasion.

    W tym przepisie wybrałam wariant 2. Paprykę nadziać farszem, posypać serem żółtym.
    Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

    Smacznego!!!

Składniki
  • 2-3 duże papryki
  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 2 cebule
  • kilka pieczrek
  • kasza jaglana
  • przecier pomidorowy
Składniki