Papryka ramiro faszerowana kaszą bulgur

Papryka ramiro faszerowana kaszą bulgur
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Słodka papryka ramiro nadziana kaszą bulgur i kurkami. Pyszna.

Składniki

  • 2 papryki
  • 250 g kurek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 pomidor
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • • 2 łyżeczki oregano

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotowałem w osolonej wodzie. Kurki dokładnie oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, większe pokroiłem. Na patelni na oliwie zeszkliłem pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek i kurki. Całość smażyłem, aż woda z kurek odparowała. Doprawiłem pieprzem i solą, dodałem przyprawy : tymianek, czerwoną paprykę, kurkumę oraz połowę suszonego oregano. Dodałem koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyłem 3 minuty. Dodałem odcedzoną kaszę, wymieszałem i podgrzewałem przez ok. minutę. Odstawiłem z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodałem jajko, wymieszałem. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Papryki przekroiłem na połówki. Usunąłem nasiona. Wnętrze doprawiłem solą, pieprzem, skropiłem oliwą i ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Wypełniłem farszem, na wierzchu położyłem plasterki pomidora, doprawiłem solą i resztą suszonego oregano. Wstawiłem do piekarnika, do naczynia wlałem ok. 1/2 szklanki wody i zapiekałem przez 35 minut. Każdą paprykę posypałem serem i zapiekałem jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser się roztopił.

Komentarze do przepisu (6)

konhambos 11 września
Uwielbiam bulgur, swietny przepis.
Debris 14 września
Dzisiaj robiłam wyszło przepysznie nawet dzieci zjadły :)
sarah123 17 września
Pyszne danie! Ja dodałam oliwę z oliwek czosnek&chili z Monini. Ależ to podkręciło smak!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 papryki
  • 250 g kurek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 pomidor
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • • 2 łyżeczki oregano
Składniki