Papryka pieczona faszerowana, jakie to proste :-)

Przepis dnia 2020-09-23
Papryka pieczona faszerowana, jakie to proste :-)
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam smaczne i łatwe w wykonaniu papryki pieczone, faszerowane kaszą bulgur, mięsem mielonym, pieczarkami cebulą duszoną na maśle itd :-) Coś wspaniałego. Smacznego !!! https://youtu.be/ApNU-G4wBZQ

Składniki

  • Papryka czerwona 3 szt.
  • Papryka żółta 3 szt.
  • kasza bulgur 2 torebki.
  • Cebula 1 szt duża.
  • Mięso mielone z łopatki wieprzowej 500 g.
  • Pieczarki 300 g.Cosnek 3 duże ząbki.
  • Masło 100 g.
  • Oregano suszone 1 łyżka stołowa.
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka stołowa.
  • Cukier 1 łyżeczka do herbaty.
  • Szczypior 1/2 pęczka.
  • Mozzarella w kulce 1 szt.
  • Woda 100 ml.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Paprykę myjemy i odcinamy jej górną część, usuwamy nasiona z wnętrza i z kapeluszy, wkładamy do brytfanki z rusztem, zamiast rusztu można paprykę ułożyć na papierze do pieczenia.

    Następnie zabieramy się za farsz, rozgrzewamy patelnię z masłem i od razu wrzucamy cebulę tak aby się dusiła a nie smażyła, następnie dorzucamy pieczarki i dalej dusimy aż większość wody odparuje, solimy, pieprzymy, dorzucamy czosnek, oregano i cukier, a następnie koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilkę podsmażamy.

    Do dużej miski wrzucamy mięso mielone, kaszę bulgur, całą zawartość z patelni, szczypior, solimy i pieprzymy do smaku, całość dokładnie mieszamy.

    Gotową masą faszerujemy papryki i przykrywamy daszkami.


  2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, a następnie wyciągamy brytfankę, usuwamy daszki na górę papryk dodajemy mozzarellę i wkładamy z powrotem do piekarnika aby ser się zapiekł.

    Po zapieczeniu danie jest gotowe, wystarczy po wierzchu posypać szczypiorem.

    Gotowe :-)

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 23 września
Super ;)
Składniki
  • Papryka czerwona 3 szt.
  • Papryka żółta 3 szt.
  • kasza bulgur 2 torebki.
  • Cebula 1 szt duża.
  • Mięso mielone z łopatki wieprzowej 500 g.
  • Pieczarki 300 g.Cosnek 3 duże ząbki.
  • Masło 100 g.
  • Oregano suszone 1 łyżka stołowa.
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka stołowa.
  • Cukier 1 łyżeczka do herbaty.
  • Szczypior 1/2 pęczka.
  • Mozzarella w kulce 1 szt.
  • Woda 100 ml.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.
Składniki