Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 149
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 180
Smak wiosny!
Odsłon: 644
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1774
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 165
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 149
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 180
Smak wiosny!
Odsłon: 644
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1774
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 165
Składniki
Obraną cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju razem z pokrojonymi drobno (lub startymi na tarce) pieczarkami (wcześniej oczyszczone), i mięsem mielonym. Jedną paprykę pokroiłam w kostkę i dodałam do mięsa.
W osobnym naczyniu przygotowujemy sos na bazie pomidorów z puszki i ziół. Można użyć gotowego sosu pomidorowego lub skorzystać ze świeżych pomidorów, jeśli są dostępne w sezonie. Dodajemy na sypko ugotowany ryż, mieszamy.
Umyte papryki należy przekroić tak, aby zostały "kapelusze". Usuwamy gniazdka z nasionami. Sos pomidorowy łączymy z mięsem, pieczarkami i tak wymieszany farsz nakładamy do papryk. Przykrywamy papryki wcześniej odkrojonymi kapeluszami
Tak przygotowane papryki zapiekałam około 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku (w zależności od piekarnika, tak, aby były miękkie). Opcjonalnie można dodać przed zapiekaniem ser żółty. Smacznego!