Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem

Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: lilaniki
Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem

Składniki

  • Papryka 3-4 szt
  • mięso mielone 350 g
  • ryż ugotowany na sypko
  • cebula, pieprz, sól, papryka słodka i ostra do smaku
  • pieczarki 3-4 szt (większych pieczarek)
  • pomidory w puszcze, bazylia, oregano, tymianek, 1-2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju razem z pokrojonymi drobno (lub startymi na tarce) pieczarkami (wcześniej oczyszczone), i mięsem mielonym. Jedną paprykę pokroiłam w kostkę i dodałam do mięsa.

  2. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos na bazie pomidorów z puszki i ziół. Można użyć gotowego sosu pomidorowego lub skorzystać ze świeżych pomidorów, jeśli są dostępne w sezonie. Dodajemy na sypko ugotowany ryż, mieszamy.

  3. Umyte papryki należy przekroić tak, aby zostały "kapelusze". Usuwamy gniazdka z nasionami. Sos pomidorowy łączymy z mięsem, pieczarkami i tak wymieszany farsz nakładamy do papryk. Przykrywamy papryki wcześniej odkrojonymi kapeluszami

  4. Tak przygotowane papryki zapiekałam około 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku (w zależności od piekarnika, tak, aby były miękkie). Opcjonalnie można dodać przed zapiekaniem ser żółty. Smacznego!

Składniki
  • Papryka 3-4 szt
  • mięso mielone 350 g
  • ryż ugotowany na sypko
  • cebula, pieprz, sól, papryka słodka i ostra do smaku
  • pieczarki 3-4 szt (większych pieczarek)
  • pomidory w puszcze, bazylia, oregano, tymianek, 1-2 łyżki oleju
Składniki