Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W okresie postu proponuję bardzo smaczną i pożywną paprykę pieczoną z kuskusem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Czarny sezam i pestki słonecznika zapewniają chrupkość i składniki odżywcze.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1054
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 43
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1054
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 43
Składniki
Kuskus zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm nad poziom kaszy. Przykrywamy odstawiamy na 5 minut. Potem kaszę rozbijamy widelcem, dosypujemy 2 czubate łyżeczki czarnego sezamu i dokładnie mieszamy.
Papryki myjemy, osuszamy, ścinamy wierzch i usuwamy błonę i pestki, następnie całe smarujemy oliwą. Strąki napełniamy pierwszą warstwą kuskusu, delikatnie oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy połówkami oliwek, delikatnie dociskamy. Wykładamy następną warstwę kuskusu, przykrywamy pomidorkami pokrojonymi w paski i posypujemy pastami słonecznika. Znowu lekko dociskamy i nakładamy trzecią, ostatnią warstwę kuskusu którą polewamy olejem z pomidorów. Wierzch posypujemy czarnym sezamem. Papryki owijamy papierem do pieczenia, przewiązujemy wilgotnym sznureczkiem w połowie papryki i tak przygotowane przekładamy na blaszkę razem z kapeluszami papryki. Pieczemy w 180 C ok. 30 minut, kapelusze wyjmujemy po 20 minutach.
Papryki możemy podawać owinięte w papier którym się piekły. Jest to też element dekoracyjny. Smacznego.