Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym, przygotowanie papryki jest bardzo proste a danie bardzo smaczne. Polecam wypróbować przepis.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję, natkę pietruszki siekam i wszystko dodaję do miski z ugotowanym i wystudzonym ryżem. Do ryży dodaję jajko, mięso mielone, doprawiam i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, usuwam gniazda nasienne, pozostawiając zieloną końcówkę od łodyżki. Do naczynia żaroodpornego w którym będę zapiekała paprykę, wlewam passatę, dodaję przyprawy i mieszam – sos jest gotowy. Teraz do papryk nakładam farsz delikatnie ugniatając i układam w naczyniu. Farszu nakładam tak, żeby był z lekką górką.
Zapiekanie: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, naczynia nie nakrywam, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Po około 45 minutach, naczynie wyjmuję, paprykę posypuję startym żółtym serem i wstawiam jeszcze na około 2 minuty do piekarnika aby ser się roztopił. Papryka faszerowana jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa