Papryka faszerowana na z ziemniakami

Papryka faszerowana na z ziemniakami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Prosty i szybki obiad.

Składniki

  • 3 papryki
  • ½ kg mięsa mielonego
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • jajko
  • 700 g ziemniaków
  • olej ok 2 łyżek
  • czosnek granulowany (staropolski)

Przygotowanie

  1. Paprykę przekroić w łódeczki i delikatnie usunąć gniazda nasienne.

    Mięso przyprawić przyprawami: sól, pieprz, słodka papryka oraz łyżeczka ziół prowansalskich. Na koniec dodać jajko i wszystko wymieszać.
    Ziemniaczki pokroić na mniejsze kawałeczki i doprawić pozostałymi ziołami, oraz czosnkiem i odrobina oleju.
    Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem, poukładać część ziemniaczków. Papryki faszerujemy mięsem mielonym i układamy na ziemniakach. Na górę papryki i po bokach układamy resztę ziemniaków i zapiekamy pod przykryciem ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkrywamy naczynie i podpiekamy jeszcze ok 15 minut aby ziemniaki się zarumieniły.
    Po upieczeniu posypujemy zieloną pietruszką.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 06 maja
Bardzo ciekawe danie :-)
Docherro 06 maja
Bardzo fajny pomysł.
fafiatko 06 maja
Swietna zapiekanka i podpatruje pomysl!
Składniki
  • 3 papryki
  • ½ kg mięsa mielonego
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • jajko
  • 700 g ziemniaków
  • olej ok 2 łyżek
  • czosnek granulowany (staropolski)
Składniki