Papryka faszerowana mięsem mielonym

Papryka faszerowana mięsem mielonym
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Pyszna papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami. Farsz doprawiony czosnkiem i cebulą podlany bulionem z koncentratem pomidorowym - dzięki czemu jest bardzo soczysty:)

Składniki

  • papryki czerwone 4 szt
  • ryż 1 woreczek
  • pieczarki 40 dag
  • mięso mielone wieprzowe 50 dag
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • olej 1 łyżka
  • bulion 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka kopiasta
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy staną się szkliste dodajemy oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki. Podsmażamy na małym ogniu do czasu aż pieczarki zmiękną i woda odparuje.Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki z czosnkiem i cebulą przekładamy na talerz a na patelnię wrzucamy mięso mielone i smażymy do czasu aż straci kolor surowego mięsa. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Następnie do usmażonego mięsa dodajemy pieczarki i wlewamy ciepły bulion /z kostki, najlepiej warzywny/ wymieszany z koncentratem. Wszystko razem dusimy na małym ogniu aż połowa płynu odparuje i na koniec dodajemy ugotowany ryż i ostatecznie doprawiamy.Mieszamy i odstawiamy.
    Papryki myjemy, osuszamy i odcinamy z nich "kapelusiki" - wierzch z ogonkiem. Środek papryk dokładnie oczyszczamy z białej błony i nasion i nakładamy farsz - mięso mielone wraz z sosem. Papryki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i nakrywamy folią aluminiową.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 40-45 min. Podajemy na gorąco:)

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 05 sierpnia
Jedno z lepszych letnich dań a tu jeszcze z takim bogatym farszem!
ErJot 06 sierpnia
Dziękuję:) Uwielbiam faszerowane warzywa a paprykę szczególnie:)
fafiatko 06 sierpnia
Oj tak, ale ja się chyba nie potrafię zdecydować, nadrobiłaś mi smaka:)
Składniki
  • papryki czerwone 4 szt
  • ryż 1 woreczek
  • pieczarki 40 dag
  • mięso mielone wieprzowe 50 dag
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • olej 1 łyżka
  • bulion 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka kopiasta
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
Składniki