Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na danie pełne smaków i aromatów, zarówno w części wegańskiej dania, jak i tej przeznaczonej dla koneserów mięsa. Całość jest bardzo pożywna i sycąca. Papryka jest delikatna, a mięso miękkie, bardzo soczyste i otulone gryczano - pomidorową kołderką.

Składniki

  • FASZEROWANA PAPRYKA
  • 3 duże lub 4 mniejsze słodkie papryki (czerwone lub pomarańczowe)
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 marchewki
  • 4 małe cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka pepperoni
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • sól do smaku
  • POMIDOROWA KARKÓWKA
  • karkówka wieprzowa
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • mąka gryczana (do obtoczenia kawałków karkówki)
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną gotujemy al dente w osolonej wodzie.

    Cebule szalotki kroimy w kostkę i szklimy delikatnie na oleju rzepakowym.

  2. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pepperoni kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do szalotki i chwilę razem smażymy.

  3. Do warzyw dodajemy oregano, słodką paprykę mieloną, 150 ml przecieru pomidorowego oraz sos sojowy i dusimy wszystko do delikatnego odparowania płynów.

  4. Na koniec do podduszonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz kaszę gryczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 2 minut.

  5. Tak przygotowanym farszem ściśle wypełniamy wydrążone papryki, które wcześniej dokładnie myjemy i osuszamy.

  6. Wypełnione farszem papryki przykrywamy "paprykowymi pokrywkami" i przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Papryki odstawiamy na chwilę i przystępujemy do przygotowania karkówki. Obie części dania będziemy później piec jednocześnie.

  7. Z umytej i osuszonej karkówki odcinamy nadmiar tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.

    Kawałki karkówki oprószamy solą, pieprzem oraz oregano i obtaczamy w mące gryczanej.

    Tak przygotowane kawałki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

  8. Usmażone kawałki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  9. Następnie przygotowujemy sos, w którym będzie piekła się karkówka:

    Do 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) dodajemy ocet balsamiczny, słodki sos sojowy, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

    Podsmażone kawałki karkówki przekładamy do małego naczynia żaroodpornego i zalewamy je przygotowanym sosem pomidorowym.

  10. Naczynie z pomidorową karkówką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, wkładamy naczynie z paprykami i pieczemy wszystko jeszcze przez około 40 minut.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (10)

BEATA1978 24 października 2014
Jadłam kiedyś tak zrobioną papryczkę, była pyszna :)
Konto usunięte 24 października 2014
Jak zwykle przepyszne danie :-) dodatki, które zastosowałaś z pewnością nadadzą mięsu soczystości, aromatu i... Czytaj całość »
Jak zwykle przepyszne danie :-) dodatki, które zastosowałaś z pewnością nadadzą mięsu soczystości, aromatu i niepowtarzalnego smaku, a faszerowana papryka wg Twojego przepisu z dodatkiem kaszy gryczanej musi mieć niepowtarzalny smak :-). Gratuluję i pozdrawiam :-).
monikagotuje 25 października 2014
Musi być pyszne,bo tak tez wygląda:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • FASZEROWANA PAPRYKA
  • 3 duże lub 4 mniejsze słodkie papryki (czerwone lub pomarańczowe)
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 marchewki
  • 4 małe cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka pepperoni
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • sól do smaku
  • POMIDOROWA KARKÓWKA
  • karkówka wieprzowa
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • mąka gryczana (do obtoczenia kawałków karkówki)
  • olej rzepakowy (do smażenia)
Składniki