Pappardelle z porem i kiełbasą.

Pappardelle z porem i kiełbasą.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Szybki i smaczny posiłek. Jako pierwsze lub drugie danie. Kiełbasa i makaron zapewniają wartości energetyczne posiłku a por - to bezcenne źródło witamin i minerałów. Na dodatek wzmacnia odporność i obniża poziom złego cholesterolu. Samo zdrowie! Kuchnia włoska rządzi!

Składniki

  • ok. 25 dag świeżego makaronu pappardelle
  • 3 kawałki surowej kiełbasy
  • 1 duży por (ok. 20 dag)
  • 4 łyżki oliwy
  • niecałe pół szklanki białego, wytrawnego wina
  • duża łyżka masła
  • ok. 3 łyżki startego parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie

  1. Zdejmij osłonki z kiełbasy i podsmaż ją na oliwie.
    Dodaj do niej drobno posiekane pory (białą część). Smaż kilka minut i wlej wino. Gotuj, aż wino odparuje. Dopraw do smaku, gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolej troszkę wody.
    Ugotowany "al dente" makaron zmieszaj z sosem i kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu, podsmaż i dodaj masło.
    Wyłóż na półmisek lub bezpośrednio na talerze, posyp świeżo startym parmezanem i natką.

Komentarze do przepisu (1)

taura 05 marca 2014
Smakowitości :)
Składniki
  • ok. 25 dag świeżego makaronu pappardelle
  • 3 kawałki surowej kiełbasy
  • 1 duży por (ok. 20 dag)
  • 4 łyżki oliwy
  • niecałe pół szklanki białego, wytrawnego wina
  • duża łyżka masła
  • ok. 3 łyżki startego parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz - do smaku
Składniki