Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pappardelle z piersią kaczki"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Pierś kaczki umyj i starannie osusz. Obsmaż na patelni na łyżce rozgrzanego oleju z obydwu stron. Przełóż mięso (razem z tłuszczem) do naczynia żaroodpornego, posyp solą i pieprzem. Wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Po 10 minutach posmaruj mięso miodem. Po upieczeniu pokrój mięso w plastry i zawiń w folię aluminiową.
Umyty i osuszony por pokrój w talarki. Obierz szalotki i przetnij na połówki. Por i szalotki krótko przesmaż (wystarczą 2 minuty) na tłuszczu pozostałym z pieczenia kaczki. Dodaj pół łyżki masła, pokruszoną kostkę bulionową i wino. Mieszając, duś, aż sos trochę odparuje i stanie się gęsty.
Do dużej ilości posolonego wrzątku wrzuć makaron i gotuj 10-12 minut (ale sprawdź już po 8 minutach, czy jest dobry – powinien być al dente). Ugotowany makaron odsącz i wymieszaj z pozostałym masłem. Wyłóż makaron na 2 talerze, połóż na nim plastry piersi kaczki, polej sosem, udekoruj gałązkami tymianku.Źródło: Olivia