Pappardelle z Pawii

Pappardelle z Pawii
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Kuchnia włoska. Lombardczycy znaj a setki sposobów przyrządzania szparagów.

Składniki

  • 250g makaronu pappardelle
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 5 ugotowanych zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała ostra papryczka
  • 2 szklanki śmietany 36 %
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koperku
  • 5 listków bazylii
  • sól
  • 20 g parmezanu

Przygotowanie

  1. Łososia pokroiłem w paski. Pomidora sparzyłem, obrałem, usunąłem pestki, a miąższ pokroiłem w kostkę. Z papryczki także usunąłem pestki, strąk posiekałem.
    Na patelni rozgrzałem masło, zeszkliłem na nim posiekany czosnek i cebulę.
    Dodałem szparagi pokrojone na kawałki, łososia i pomidora. Wlałem śmietanę, mieszając, gotowałem10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Dodałem papryczkę, koperek, porwane na kawałki listki bazylii i sól.
    Ugotowałem makaron al dente, osączyłem, wymieszałem z sosem, posypałem startym parmezanem.

Komentarze do przepisu (3)

babcitereskiciasta 22 czerwca 2018
Pyszne jedzonko.:)
Obserwator 22 czerwca 2018
Dziękuję
GREGORHSPEED 23 czerwca 2018
Kocham makarony. To połączenie było tak niesamowite, że nie mogłem oderwać się od talerza <3
Składniki
  • 250g makaronu pappardelle
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 5 ugotowanych zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała ostra papryczka
  • 2 szklanki śmietany 36 %
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koperku
  • 5 listków bazylii
  • sól
  • 20 g parmezanu
Składniki