Pappardelle z łososiem w sosie śmietanowym

Przepis dnia 2019-01-10
Pappardelle z łososiem w sosie śmietanowym
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Kolejne pyszne danie kuchni włoskiej! Delikatny smak łososia i sosu śmietanowego połączony z makaronem pappardelle to prawdziwa uczta! Więcej na www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 100 gramów łososia wędzonego na zimno
  • 200 gramów makaronu pappardelle
  • 200 mililitrów śmietanki 30%
  • 1/2 cebuli
  • 50 gramów kaparów z zalewie octowej
  • Garść natki pietruszki i rukoli
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. • Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń z opakowania
    • Połowę cebuli kroimy na drobne kawałki i podsmażymy na maśle aż się zarumieni
    • Łososia kroimy na plastry, dodajemy do smażonej cebuli i trzymamy kilka minut
    • Do łososia dolewamy śmietankę, dodajemy kapary oraz pokrojoną natkę pietruszki, całość przyprawiamy

  2. • Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do przygotowanego wcześniej sosu
    • Całość trzymamy razem jeszcze kilka minut, dodajemy liście rukoli, mieszamy i podajemy do stołu

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 05 stycznia 2019
Pyszne danie!
Składniki
  • 100 gramów łososia wędzonego na zimno
  • 200 gramów makaronu pappardelle
  • 200 mililitrów śmietanki 30%
  • 1/2 cebuli
  • 50 gramów kaparów z zalewie octowej
  • Garść natki pietruszki i rukoli
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki