pappardelle z grzybami leśnymi

pappardelle z grzybami leśnymi
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
Makaron z duszonymi na maśle grzybami.

Składniki

  • makaron pappardelle - 400 g
  • mieszane grzyby leśne - 600 g
  • cebula - 1 duża
  • masło - 1 łyżka
  • białe wytrawne wino - 200 ml
  • posiekane świeże zioła (użyłam tymianek i natkę pietruszki) - 2 łyżki
  • tarty parmezan - 2-3 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić, większe pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę.

  2. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać wino i dusić do odparowania alkoholu.

  3. Na patelnię przełożyć grzyby, dodać sól i pieprz, dusić pod przykryciem około 15 minut.

  4. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać do duszących się grzybów wraz z chochlą wody z gotowania makaronu. Dodać posiekane zioła, całość dobrze wymieszać.

  5. Makaron nakładać na talerze, posypać parmezanem.

Składniki
  • makaron pappardelle - 400 g
  • mieszane grzyby leśne - 600 g
  • cebula - 1 duża
  • masło - 1 łyżka
  • białe wytrawne wino - 200 ml
  • posiekane świeże zioła (użyłam tymianek i natkę pietruszki) - 2 łyżki
  • tarty parmezan - 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
Składniki