Panierowany ser żółty z dżemem z żurawiny - pycha !!

Panierowany ser żółty z dżemem z żurawiny - pycha !!
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: bozka44
Proste, szybkie danie, zarowno na obiad, jak i na kolacje. nabiera wyjatkowego smaku w polaczeniu z zurawina. Tutaj - przygotowana samodzielnie ze swiezych owocow. Pycha!! Jeszcze raz przepraszam za brak znakow polskich, staram sie chociaz w tytule byc poprawna, przy pomocy kopiuj - wklej.

Składniki

  • Ser żółty (jaki chcecie) po 2 plastry na osobe (grub 1,5 cm)
  • Panierka: maka pszenna, 2 jajka, bulka tarta
  • maselko do smazenia
  • zurawina 200 g
  • 1 dorodna pomarancza
  • cukier 200 g

Przygotowanie

  1. Zurawine myjemy na sitku, dajemy do garnka z 200 g cukru, sokiem wycisnietym z 1 pomaranczy, dodajemy 50 ml wody, mieszamy, zagotowujemy i czesto mieszajac gotujemy ok 15 minut. (Bez pokrywki)
    Po tym czasie mamy wspanialy dzem domowej roboty.
    Odstawiamy do ostygniecia.

    Na patelni rozpuszczamy maslo i kladziemy ser w plastrach, opanierowany w mace, jajku i bulce tartej (w tej kolejnosci).
    Smazymy na zloty kolor i natychmiast spozywamy wraz z naszym dzemem zurawinowym.

    Na obiadek z dodatkiem frytek lub, jak ja - podsmazonych kartofli, na kolacje z bagietka.

    Jesli dzemu troche zostanie (a zostanie), warto go spozytkowac w najblizszych dniach do miesa pieczonego.

    Danie jest proste, ale bardzo smaczne.

    Polecam serdecznie.

Komentarze do przepisu (5)

Futka 07 listopada 2017
Pyszna przekąska :)
bozka44 07 listopada 2017
Dziekuje :-)
Nevermore 08 listopada 2017
Serek wędzony sprawdza się też idealnie, coś podobnego robimy ;)
PYCHA :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ser żółty (jaki chcecie) po 2 plastry na osobe (grub 1,5 cm)
  • Panierka: maka pszenna, 2 jajka, bulka tarta
  • maselko do smazenia
  • zurawina 200 g
  • 1 dorodna pomarancza
  • cukier 200 g
Składniki