Panierowane sznycle z jelenia z ziemniaczanymi różami

Panierowane sznycle z jelenia z ziemniaczanymi różami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
drogie
avatar Autor: FoodSafari
Sznycle ze schabu jelenia panierowane w orzechach włoskich i bułce tartej, podane z pieczonymi ziemniakami ułożonymi w róże. Najlepiej smakują kwaśnymi dodatkami np. jabłuszkami kaparowymi czy ogórkiem kiszonym. Idealna propozycja na menu świąteczne.

Składniki

  • sznycle:
  • 4 plastry schabu z jelenia
  • jajko
  • Mąka krupczatka
  • bułka tarta i mielone orzechy włoskie w proporcji 1:1
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • smalec do smażenia
  • Cebula
  • kilka świeżych liści laurowych
  • kilka ziaren jałowca
  • róże ziemniaczane:
  • 4 duże czerwone ziemniaki
  • 100 g masła
  • ząbek czosnku
  • szalotka
  • sól ziołowa

Przygotowanie

  1. RÓŻE Z ZIEMNIAKÓW:
    Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Za pomocą mandoliny tniemy na bardzo cienkie plasterki.
    Masło roztapiamy, dodajemy do niego sól, starty czosnek oraz startą szalotkę. Plasterki ziemniaków dokładnie obtaczamy w maśle.
    Z plasterków układamy róże i umieszczamy w foremce na muffiny. Pieczemy w 180°C przez 25-30 minut, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.

  2. SZNYCLE:
    Plastry mięsa lekko rozbijamy ręką. Następnie mięso panierujemy w mące wymieszanej z solą i pieprzem, jajku oraz bułce tartej i orzechach. Na patelni rozgrzewamy smalec. Do smalcu wrzucamy szalotkę, jałowiec oraz liście laurowe. Sznycle smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron.

    Mięso podajemy z różami ziemniaczanymi, plasterkiem cytryny i ulubionymi kiszonkami lub sałatką z sosem winegret.

Składniki
  • sznycle:
  • 4 plastry schabu z jelenia
  • jajko
  • Mąka krupczatka
  • bułka tarta i mielone orzechy włoskie w proporcji 1:1
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • smalec do smażenia
  • Cebula
  • kilka świeżych liści laurowych
  • kilka ziaren jałowca
  • róże ziemniaczane:
  • 4 duże czerwone ziemniaki
  • 100 g masła
  • ząbek czosnku
  • szalotka
  • sól ziołowa
Składniki