Panierowana roladka z kurczaka nadziewana masłem ziołowym

Panierowana roladka z kurczaka nadziewana masłem ziołowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zamiast tradycyjnego panierowanego kotleta z fileta z kurczaka proponuję panierowaną roladkę z aromatycznym masłem ziołowym, a do tego podsmażane talarki ziemniaczane i surówka z białej kapusty.

Składniki

  • Filet z kurczaka - 4 szt.
  • Masło - 1/4 kostki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Natka pietruszki - 1/2 łyżki posiekanej
  • Szczypiorek - 1/2 łyżki posiekanego
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Olej - do smażenia
  • DODATKOWO:
  • Mąka - do obtaczania
  • Jaja - do obtaczania
  • Bułka tarta - do obtaczania

Przygotowanie

  1. W miseczce mieszamy masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki.

  2. Piersi z kurczaka wkładamy do woreczka foliowego lub przykrywamy przezroczystą folią i rozbijamy na cienkie kotlety. Piersi solimy i pieprzymy, na każdej układamy wałeczek z masłem i zawijamy roladki, dokładnie podwijając końce. Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy zgrabne roladki.

  3. Mąkę, jajko i bułkę tartą rozkładamy na oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtaczamy w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce tartej.
    Głęboki olej rozgrzewamy do temperatury 180-190 stopni i smażymy roladki przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Odsączamy na ręczniku papierowym. Wyśmienicie smakują z podsmażonymi talarkami ziemniaczanymi i surówką z białej kapusty.

Komentarze do przepisu (2)

gochna55 29 grudnia 2016
Lubię takie kotlety de volaille. Jak robię na "eleganckie" przyjęcie to jednak robię z kostką, smak... Czytaj całość »
Lubię takie kotlety de volaille. Jak robię na "eleganckie" przyjęcie to jednak robię z kostką, smak inny. Do masełka koniecznie pieprz biały i schładzam je w zamrażarce. Polecam!
NaTalerzuAgnes 29 grudnia 2016
Dzięki - spróbuję następnym razem :)
Składniki
  • Filet z kurczaka - 4 szt.
  • Masło - 1/4 kostki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Natka pietruszki - 1/2 łyżki posiekanej
  • Szczypiorek - 1/2 łyżki posiekanego
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Olej - do smażenia
  • DODATKOWO:
  • Mąka - do obtaczania
  • Jaja - do obtaczania
  • Bułka tarta - do obtaczania
Składniki