Panierowana cukinia z piekarnika

Panierowana cukinia z piekarnika
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszne, chrupiące kawałeczki cukinii w panierce bez jajek, z dodatkiem sera. Nie trzeba ich smażyć, wiec nie są aż takie kaloryczne. Bardzo fajny pomysł na ciepłą kolację lub dodatek do obiadu. Można podać z każdym sosem, ketczupem śliwkowo- paprykowym lub sosem jogurtowym.

Składniki

  • na 2 blaszki:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 200 g kwaśnej śmietany( najlepiej gęstej i tłustej)
  • ząbek czosnku
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na prostokątne kawałki. Czosnek zetrzeć na tarce, dodać do śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Wsypać do miseczki. Dodać mąkę panierowaną i razem wymieszać.

  2. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Każdy kawałek cukinii obtoczyć w śmietanie, a następnie w bułce tartej z serem. Nadmiar strzepnąć i cukinię położyć na foremkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na złoto. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Komentarze do przepisu (19)

SprytnaChochla 30 września 2019
Jak zwykle wygląda smakowicie. Chrupiąca cukinia - mniam!
Maudie 30 września 2019
Chrupałabym z ogromną chęcią :))))
kuchmariola63 30 września 2019
Uwielbiam cukinie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • na 2 blaszki:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 200 g kwaśnej śmietany( najlepiej gęstej i tłustej)
  • ząbek czosnku
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
Składniki