Pampuchy z truskawkami i rabarbarem

Pampuchy z truskawkami i rabarbarem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Pampuchy, parowańce, buchty, kluchy z łacha czy bułki na parze - smak dzieciństwa! Z truskawkami i duszonym rabarbarem są przepyszne.

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Drożdże świeże - 30g
  • Mleko ciepłe - 250ml
  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 30g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 50g
  • Farsz:
  • Truskawki - 400g
  • Rabarbar - 300g
  • Cukier - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Rabarbar powinien być miękki, a cała woda odparowana - powstanie gęsty dżem. Zostawiamy do wystygnięcia.

    Ciasto:
    Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk.

    Ciasto pod przykryciem odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy kulkę, spłaszczamy. Na środek dajemy łyżeczkę duszonego rabarbaru i 1 dużą lub 2 małe truskawki. Ciasto "zamykamy" i formujemy kulkę.

    Gotujemy na parze (ja używam bambusowego koszyczka) przez ok 10 minut. Podajemy na gorąco z cukrem, śmietaną, roztopionym masłem lub syropem klonowym.

Składniki
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Drożdże świeże - 30g
  • Mleko ciepłe - 250ml
  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 30g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 50g
  • Farsz:
  • Truskawki - 400g
  • Rabarbar - 300g
  • Cukier - 2 łyżki
Składniki