Wychodzi 7-8 sporych bułek.
W większym pojemniku mieszamy letnią wodę z drożdżami i cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 5-10 minut.
Potem dodajemy mąkę i szczyptę soli, mieszamy łyżką.
Odrywamy połowę ciasta i dodajemy do niej barwnik rozpuszczony w 1/2 łyżeczki wody.
Dokładnie zagniatamy jasne i zielone ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu każde ciasto osobno wałkujemy w rulon i tniemy na 7-8 części.
Z każdej części lepimy kulkę i przykrywamy ściereczką.
Bierzemy po 1 kulce białej i zielonej.
Rozklepujemy je na gruby placek, nakładamy na siebie i wałkujemy na cieńszy placek.
Potem kroimy go na cztery części i nakładamy na siebie.
Każdą część zwilżamy wodą aby dobrze się skleiły.
Powstały trójkąt kroimy na pół.
Obie połówki obracamy nacięciem do góry, szerszymi częściami na zewnątrz i zlepiamy po bokach.
Bułki przekładamy na kawałki papieru do pieczenia.
Przykrywamy i zostawiamy 10 minut do podrośnięcia.
Potem parujemy 10 minut.
Podajemy zamiast ziemniaków do mięsa w sosie własnym lub sosów warzywnych.
Komentarze do przepisu (11)
*Przejdziesz do wersji klasycznej