Pampuchy, knedle

Pampuchy, knedle
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
tanie
avatar Autor: KORAL
Bułki drożdżowe na parze chyba każdy lubi, można je jeść na słodko i wytrawnie. Ja proponuję wersję kolorową z ragout warzywnym. Jest to doskonały zamiennik ziemniaków, makaronu czy ryżu, nam najlepiej smakuje z mięsem w sosie własnym.

Składniki

  • mąka pszenna 300 g
  • lekko ciepła woda 160 g
  • cukier 5 g
  • drożdże 10 g
  • zielony barwnik
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Wychodzi 7-8 sporych bułek.
    W większym pojemniku mieszamy letnią wodę z drożdżami i cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 5-10 minut.
    Potem dodajemy mąkę i szczyptę soli, mieszamy łyżką.
    Odrywamy połowę ciasta i dodajemy do niej barwnik rozpuszczony w 1/2 łyżeczki wody.
    Dokładnie zagniatamy jasne i zielone ciasto.
    Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.
    Po wyrośnięciu każde ciasto osobno wałkujemy w rulon i tniemy na 7-8 części.
    Z każdej części lepimy kulkę i przykrywamy ściereczką.
    Bierzemy po 1 kulce białej i zielonej.
    Rozklepujemy je na gruby placek, nakładamy na siebie i wałkujemy na cieńszy placek.
    Potem kroimy go na cztery części i nakładamy na siebie.

  2. Każdą część zwilżamy wodą aby dobrze się skleiły.
    Powstały trójkąt kroimy na pół.

  3. Obie połówki obracamy nacięciem do góry, szerszymi częściami na zewnątrz i zlepiamy po bokach.

  4. Bułki przekładamy na kawałki papieru do pieczenia.
    Przykrywamy i zostawiamy 10 minut do podrośnięcia.
    Potem parujemy 10 minut.

  5. Podajemy zamiast ziemniaków do mięsa w sosie własnym lub sosów warzywnych.

Komentarze do przepisu (11)

Nevermore 25 lutego
Sister, Ty jak już coś zapodasz, to klękajcie narody ;) Super buły i z jakimś mięchem bym zjadł ... jak to Lew :D
KulinarnaChwila 26 lutego
Pyszotka :)
fafiatko 26 lutego
Pelen szacunek za zrobienie bulek na parze a do tego takich pieknych!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 300 g
  • lekko ciepła woda 160 g
  • cukier 5 g
  • drożdże 10 g
  • zielony barwnik
  • szczypta soli
Składniki