Paluszki ziemniaczane z serem.

Paluszki ziemniaczane z serem.
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Paluszki ziemniaczane z serem to potrawa pochodząca z kuchni tureckiej. Paluszki zrobione są z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem żółtego, startego sera, mąki pszennej, jajka, natki pietruszki, soli i pieprzu. Gotowane, studzone, panierowane w jajku i bułce tartej, smażone na gorącym tłuszczu.

Składniki

  • ziemniaki 3 szt. duże
  • jajko kurze 1 szt.
  • żółty ser 1 szklanka startego na dużych oczkach
  • mąka 2-3 łyżki
  • Natka pietruszki
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • Panierka:
  • Bułka tarta
  • Jajko 1-2 szt.

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ugotowane studzimy. Ostudzone przepuszczamy przez praskę, dodajemy starty żółty ser, natkę pietruszki, sól, pieprz, jajko i mąkę.

  2. Zagniatamy ciasto, z ciasta formujemy paluszki.

  3. Gotowe paluszki gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia ich na wierzch.

  4. Studzimy.

  5. Ostudzone paluszki panierujemy w bułce tartej i rozbełtanym jajku.

  6. , smażymy na rumiany kolor.

  7. Usmażone paluchy podajemy z surówką lub sałatą z pomidorkiem koktajlowym.

  8. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (8)

babcitereskiciasta 10 października 2018
Pyszne danie.:)
KORAL 10 października 2018
Fajne, trudno przy nich utrzymać linię :)
bryssska 11 października 2018
Z serem muszą byś pyszne, ja czasem robię podobne, ale bez sera ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki 3 szt. duże
  • jajko kurze 1 szt.
  • żółty ser 1 szklanka startego na dużych oczkach
  • mąka 2-3 łyżki
  • Natka pietruszki
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • Panierka:
  • Bułka tarta
  • Jajko 1-2 szt.
Składniki