Paluszki z marchewką

Paluszki z marchewką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zdrowe danie dla wegetarian i nie tylko.

Składniki

  • Twaróg 10 dag
  • Ziemniaki 4 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • mąka 5 łyżek
  • Mąka ziemniaczana 5 łyzek
  • Jajo kurze 1 szt.
  • Masło 2 łyzki
  • Cukier trzcinowy 2 łyżki
  • Sól do smaku

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki obrać i ugotować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki połączyć z twarogiem i marchewką, wbić jajko, dodać obie mąki , sól do smaku. Na stolnicy posypanej mąką formować wałeczki, kroić paluszki. Wrzucać do gotującej wody, gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową. Polać klarowanym masełkiem i posypać cukrem.

Składniki
  • Twaróg 10 dag
  • Ziemniaki 4 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • mąka 5 łyżek
  • Mąka ziemniaczana 5 łyzek
  • Jajo kurze 1 szt.
  • Masło 2 łyzki
  • Cukier trzcinowy 2 łyżki
  • Sól do smaku
Składniki