Paluszki rybne z łososia w sezamie na sałatce z melona

Paluszki rybne z łososia w sezamie na sałatce z melona
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Paluszki rybne z łososia w sezamie na sałatce z melona i awokado, to nic innego jak łosoś pokrojony w formie paluszków rybnych.

Składniki

  • Filet z łososia ok. 300 g
  • Melon Cantaloupe – ok. 100 g po obraniu
  • Awokado – połowa
  • Cebula biała mała
  • Garść kiełków jarmużu
  • Mozzarella mini – ok. 10 kulek
  • Pietruszka zielona ozdobna mała garść
  • Sól do smaku
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Sos ostrygowy 1 łyżka
  • Sezam prażony biały – 4 łyżki
  • Sezam prażony czarny – 4 łyżki
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Olej kokosowy – 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Fileta z łososia oczyść i pokrój na 6 równych pasków w formę zbliżoną do paluszków rybnych.

  2. Z 2 łyżek sosu sojowego, 1 łyżki sosu ostrygowego i odrobiny soli zrób marynatę.

  3. W tak przygotowanej marynacie pozostaw łososia na 15 minut / najlepiej na godzinę lub dłużej.

  4. Wymieszaj czarny sezam z białym i obtocz w nim paluszki.

  5. Tak przygotowaną rybę smaż na odrobinie oliwy z dwóch stron na nie za dużym ogniu ok. 3 minuty na stronę.

  6. Melona oraz awokado obierz i pokrój w kostkę, przełóż do miski.

  7. Każdą kulkę mozzarelli przekrój na pół i dodaj do sałatki.

  8. Dołóż cebulę poszatkowaną w drobną kostkę, oraz garść kiełków jarmużu.

  9. Całość zalej 1 łyżką oliwy z oliwek, wymieszaj.

  10. Na talerzu zrób zygzak z octu balsamicznego.

  11. Ułóż sałatkę a na niej paluszki rybne.

  12. Udekoruj natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 06 sierpnia 2019
Cudo!
Składniki
  • Filet z łososia ok. 300 g
  • Melon Cantaloupe – ok. 100 g po obraniu
  • Awokado – połowa
  • Cebula biała mała
  • Garść kiełków jarmużu
  • Mozzarella mini – ok. 10 kulek
  • Pietruszka zielona ozdobna mała garść
  • Sól do smaku
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Sos ostrygowy 1 łyżka
  • Sezam prażony biały – 4 łyżki
  • Sezam prażony czarny – 4 łyżki
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Olej kokosowy – 1 łyżka
Składniki