Paluszki rybne z dorsza

Paluszki rybne z dorsza
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
drogie
Soczyste paluszki rybne z dorsza z sosem jogurtowym

Składniki

  • 450 g filetów z dorsza
  • 3 jajka, rozmącone
  • 120 g mąki
  • 120 g panierki panko lub bułki tartej
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • Sos jogurtowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Jajka, panierkę panko lub bułkę tartą wymieszaną z oliwą oraz solą i mąkę umieścić na trzech osobnych talerzach.

  2. Dorsza pokroić na paski o szerokości 2 cm. Obtaczać kawałki ryby w mące, maczać w jajku, a następnie w panierce panko lub bułce tartej, wymieszanej z przyprawami. Na koniec lekko strzepnąć aby pozbyć się ewentualnego nadmiaru panierki.

  3. Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 200 stopni.

  4. Do rozgrzanego urządzenia włożyć paluszki rybne. Ustawić czas na 10 minut, wsunąć kosz i kontynuować smażenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.

  5. W międzyczasie przygotować sos jogurtowy: wszystkie składniki wymieszać, schłodzić w lodówce.

  6. Podawać na ciepło z sosem jogurtowym i ulubionymi dodatkami np.: frytkami

Składniki
  • 450 g filetów z dorsza
  • 3 jajka, rozmącone
  • 120 g mąki
  • 120 g panierki panko lub bułki tartej
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • Sos jogurtowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
Składniki