Paluchy schabowe

Paluchy schabowe
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Panierowane paluchy schabowe podane z młodymi ziemniakami i sosem z zielonego groszku i marchwi.

Składniki

  • wieprzowy schab 1 kg
  • młode ziemniaki
  • zielony groszek z marchewką 1 słoik 500 ml
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • śmietana 30% do zabielenia
  • tłuszcz do smażenia
  • koperek do posypania
  • Przyprawy:
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy
  • pieprz ziołowy
  • Liść laurowy
  • ziele angielskie

Przygotowanie

  1. Sos:

    Zawartość słoika umieszczamy w małym garnczku, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy. Podczas gotowania doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagotowany groszek z marchewką zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką.

  2. Paluchy schabowe:

    Kawałki schabu kroimy na kawałki o długości 12-14 centymetrów o bokach 3 centymetrowych. Doprawiamy ich solą i pieprzami, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowe paluchy podajemy z posypanymi koprem ziemniakami i sosem z zielonego groszku i marchwi.

    Smacznego!!!

Składniki
  • wieprzowy schab 1 kg
  • młode ziemniaki
  • zielony groszek z marchewką 1 słoik 500 ml
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • śmietana 30% do zabielenia
  • tłuszcz do smażenia
  • koperek do posypania
  • Przyprawy:
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy
  • pieprz ziołowy
  • Liść laurowy
  • ziele angielskie
Składniki