Pałki z kurczaka pieczone w ketchupie

Pałki z kurczaka pieczone w ketchupie
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pomysł na szybki obiad z piekarnika czyli pałki z kurczaka pieczone w ketchupie i cebuli z dodatkiem przypraw

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • przyprawa gyros lub do kurczaka
  • ok. 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3-4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól

Przygotowanie

  1. Pałki z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym. Każdy kawałek z kurczaka natarłam delikatnie solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą gyros. Następnie mięso polałam sosem sojowym i posmarowałam ketchupem. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki i obłożyłam nią pałki. Czosnek obrałam, pokroiłam na plasterki i posypałam nim mięso. Naczynie przykryłam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin do zamarynowania. Jeśli nie mamy czasu, można pominąć ten krok. Po zamarynowaniu, kurczaka wstawiłam do piekarnika i piekłam pod folią aluminiową ok. godzinę w temp. 180 stopni. Takie pałki można podać z ryżem, frytkami czy opiekanymi ziemniaczkami.

Składniki
  • 8 pałek z kurczaka
  • przyprawa gyros lub do kurczaka
  • ok. 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3-4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
Składniki