Pałki w boczku

Pałki w boczku
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jolao
Niezbyt skomplikowany pomysł na obiad...

Składniki

  • 5 podudzi z kurczaka
  • 10 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • duża szczypta suszonej bazylii

Przygotowanie

  1. Podudzia obieramy ze skóry, nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

    Po tym czasie każde podudzie owijamy w dwa plastry wędzonego boczku.

    Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano, po czym podlewamy je wodą i dodajemy pomidory z puszki łącznie z zalewą.

    Dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na bardzo wolnym ogniu.

    Do sosu dodajemy suszoną bazylię i doprawiamy solą i pieprzem do smaku według własnego smaku.

Komentarze do przepisu (1)

Mark5 10 lipca
Wygladaja oblednie i apetycznie,mam tylko pytanie o te plastry boczku,czy trzeba je jakos przykleic czy przypiac... Czytaj całość »
Wygladaja oblednie i apetycznie,mam tylko pytanie o te plastry boczku,czy trzeba je jakos przykleic czy przypiac wykalaczka,zeby nie spadly podczas pieczenia
Składniki
  • 5 podudzi z kurczaka
  • 10 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • duża szczypta suszonej bazylii
Składniki