Pałki kurczaka z piekarnika

Pałki kurczaka z piekarnika
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Kuchnia amerykańska. Zamiast pałek można użyć udek, ser w oryginalnym przepisie to parmezan. Kolendrę można zastąpić dowolną zieleniną.

Składniki

  • 6 sz pałek kurczaka
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • szklanka tartej bułki
  • 80 g startego sera dziugas
  • tłuszcz
  • cytryna

Przygotowanie

  1. Pałki umyłem, osuszyłem. Na talerzu wymieszałem mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyłem kawałki mięsa, skropiłem je lekko wodą i jeszcze raz obtoczyłem.

    W osobnych naczyniach roztrzepałem jajko z łyżką wody i posiekaną kolendrą oraz wymieszałem bułkę tartą z startym serem. Zamoczyłem w jajku wszystkie porcje kurczaka, a następnie panierowałem je w bułce z serem.

    Pałki ułożyłem na natłuszczonej blasze. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piekłem do czasu, aż pałki się zrumieniły, a z mięsa po nakłuciu wypłynął przejrzysty sos. Można podać z cząstkami cytryny.

Komentarze do przepisu (10)

konhambos 07 grudnia 2018
Pyszne "drumsticks" :)
babcitereskiciasta 08 grudnia 2018
Ekstra pałki a taka panierka jest najlepsza.:)
kasiagie 13 grudnia 2018
Aż muszę spróbować w najbliższym czasie ! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 sz pałek kurczaka
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • szklanka tartej bułki
  • 80 g startego sera dziugas
  • tłuszcz
  • cytryna
Składniki