Pałki kurczaka marynowane w kawie naturalnej.

Pałki kurczaka marynowane w kawie naturalnej.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś wymyśliłam nowy pomysł na pyszne pałki kurczaka, nie muszą być tylko pałki mogą również być ćwiartki. Myślę że przepis wam się spodoba ponieważ pałki które wykonałam są godne polecenia, podpisuję się pod nimi moim nazwiskiem. Tak przygotowane pałki lub ćwiartki kurczaka będą miłym zaskoczeniem w waszym domu jak również wśród znajomych. Jeśli mi nie wierzycie to przygotujcie je sami a się przekonacie.

Składniki

  • 1,200 kg pałek z kurczaka,
  • 0,5 łyżki ziołowej przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka złocista skórka,
  • 2 czubate łyżeczki kawy naturalnej,
  • 400 ml gotowanej wody,
  • 150 g masła prawdziwego.

Przygotowanie

  1. Na początek zaparzyć kawę naturalną i postawić aby ostygła. Umyte pałki kurczaka i osuszone przełożyć do miski, przygotować przyprawy. Do pałek wlać ostudzoną i zimną kawę oraz wsypać przyprawy.

  2. Tak przygotowane pałki dokładnie wymieszać aby kawa z przyprawami się połączyła, pozostawić w takiej marynacie przez pięć godzin, po dwóch i pół godzinie grubsze części zanurzyć w marynacie czyli ustawić pałki na stojąco. Po upływie czasu czyli po pięciu godzinach ( ja wstałam o 7 rano o 8 rano przygotowałam i stały do 12 w południe ). Z pałek wylać marynatę, ułożyć je na blaszce dodać pokrojone masło i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę co jakiś czas obracając pałki.

  3. Upieczone pałki kurczaka wyglądają jakby były wędzone. Podałam je z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz mizerią. Zapewniam że kawa w ogóle nie jest wyczuwalna, a kurczak właściwie pałki z kurczaka są bardzo soczyste mięso praktycznie samo odchodzi od kości. Serdecznie polecam przygotowanie takiego obiadu.

Składniki
  • 1,200 kg pałek z kurczaka,
  • 0,5 łyżki ziołowej przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka złocista skórka,
  • 2 czubate łyżeczki kawy naturalnej,
  • 400 ml gotowanej wody,
  • 150 g masła prawdziwego.
Składniki