Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo aromatyczne mięsko:) przyprawy trzeba dostosować do własnego podniebienia. Ja podczas już duszenia się pałeczek dodałam jeszcze kurkumy i kuminu. :)
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 103
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 122
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 103
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 122
Składniki
Pałeczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do miski, doprawić kurkumą, kuminem, papryka, solą i pieprzem (polecam dodać również szafran). Dodać dwie łyżki oliwy. Całość wymieszać i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oliwy. Pałeczki obsmażania mocno z każdej strony. W garnku zagotować ok. 1 litr wody. W międzyczasie kroimy w piórka cebulę, czosnek przeciskamy przez praske, a pieczarki kroimy w większe kawałki. Gdy pałeczki mamy przesmażone, przekładamy je do garnka z wrzącą woda.
Na tą samą patelnię wrzucamy cebule, czosnek i pieczarki. Podsmażamy całość. Przekładamy do pałeczek. Całość dusimy ok 40-60 min aż pałeczki będą miękkie. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba.
Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Mieszamy. Na sam koniec mąkę ziemniaczaną wymieszać z 4 łyżkami wody, następnie 4 łyżkami sosu, przelać do potrawy i wymieszać z resztą sosu. Gotować bez przykryć przez 10 min, aż sos trochę zgęstnieje. Ja podałam z ryżem i sałatka z pomidorów.
.