Pałeczki mocno doprawione

Pałeczki mocno doprawione
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pałeczki kurczaka często goszczą na naszym stole. Można je jednak przygotować na mnóstwo sposobów, dzięki czemu za każdym razem smakują inaczej. Dziś wersja mocno ziołowa, z mnóstwem przypraw, a co za tym idzie- z całą gamą przenikających się aromatów.

Składniki

  • pałeczki kurczaka
  • 2 duże cebule
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • imbir, czosnek granulowany, kurkuma, słodka papryka, curry, tymianek, oregano, zmielone liście lubczyku
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekałam w piórka i dodałam do niej posiekane świeże zioła. Wszystko dokładnie wymieszałam, pałeczki natarłam solą i ułożyłam na cebuli. Obficie obsypałam je z obu stron przyprawami, wymieszałam z cebulą i odstawiłam na pół godziny do lodówki (najlepiej, gdyby mięsko przegryzło się w przyprawach przez noc).

  2. Całość wrzuciłam do rękawa do pieczenia dolewając pół szklanki wody na dno worka (dzięki temu mięso nie wyschnie). Piekłam w 180 stopniach przez ok. 50 minut, na ostatnie 10-15 minut rozcięłam worek, by skórka dobrze się przypiekła.

  3. Osobom na diecie polecam jedzenie bez skórki, zawsze to odrobina kalorii mniej:)

    Wytopiony tłuszczyk wraz z cebulką zlałam do słoiczka, będzie stanowił świetną bazę np. do bigosu czy mięsnego sosu.

    Smacznego drobiowego:)

Komentarze do przepisu (9)

taura 27 maja 2013
Bogactwo smaku!
Maudie 28 maja 2013
Coś dla mnie:) Jak zwykle u Ciebie smacznie i ślicznie podane:)
maluszekk 28 maja 2013
Pięknie to wygląda i zapewne niesamowicie smakuje :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pałeczki kurczaka
  • 2 duże cebule
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • imbir, czosnek granulowany, kurkuma, słodka papryka, curry, tymianek, oregano, zmielone liście lubczyku
  • sól do smaku
Składniki