Pałeczki i skrzydełka kurczaka z grilla

Pałeczki i skrzydełka kurczaka z grilla
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: drNowak
Obok mięs wieprzowych z grilla często robię kawałki kurczaka. Fantastyczne są pałeczki i skrzydełka, przyprawione na ostro. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • Pałeczki, skrzydełka (dowolna ilość)
  • Przyprawy na marynatę: oregano, bazylię, cząber, majeranek, czubrycę, paprykę ostrą, słodką, curry, czosnek suszony, chilli i mi
  • Olej

Przygotowanie

  1. 1. Części kurczaka płuczę i osuszam.
    2. Przygotowuję marynatę ziołową.
    3. Części kurczaka wkładam do miseczki, obsypuję przyprawą z olejem. Wcieram marynatę. Układam kolejną warstwę.
    4. Miskę zakrywam folią i wkładam do lodówki na noc.

  2. 5. Grilluję na tackach w momencie jak płomień grilla zgaśnie i brykiet jest mocno rozgrzany.
    6. Kilkukrotnie obracam w trakcie grillowania.
    7. Grilluję aż będą przypieczone.
    Można wcześniej części kurczaka poddusić w domu np. w brytfannie lub rękawie foliowym a na grillu tylko podpiec.

Składniki
  • Pałeczki, skrzydełka (dowolna ilość)
  • Przyprawy na marynatę: oregano, bazylię, cząber, majeranek, czubrycę, paprykę ostrą, słodką, curry, czosnek suszony, chilli i mi
  • Olej
Składniki