Paella z kurczakiem i owocami morza

Paella z kurczakiem i owocami morza
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Na wakacjach skosztowaliśmy hiszpańską paellę, boski smak...więc zapragnęliśmy odtworzyć ją w domu.

Składniki

  • 300 g ryżu arborio
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 200 g pomidorów
  • 1 opakowanie mieszanki owoców morza
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 g szafranu
  • kilka czarnych oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Papryki kroimy w paski, filety z kurczaka na większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, osączony z zalewy groszek, smażymy 5 min. Na drugiej patelni (dużej) szklimy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę bulionu wlewamy do paelli i dusimy na wolnym ogniu, 25 min razem z owocami morza. Następnie dolewamy resztę bulionu, dusimy (do suchego) cały czas mieszając. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (6)

luna76 25 września 2015
Pyszności!!! W szczególności, jak zobaczyłam krewetki :)
Futka 26 września 2015
Prezentuje się bardzo apetycznie :D
gonia46 28 września 2015
Pycha!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g ryżu arborio
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 200 g pomidorów
  • 1 opakowanie mieszanki owoców morza
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 g szafranu
  • kilka czarnych oliwek
  • sól, pieprz
Składniki