Ozorki w sosie chrzanowym

Ozorki w sosie chrzanowym
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Dariusz-D
Danie nie dla wszystkich Państwa,ale być może ktoś się skusi :-)

Składniki

  • 2 ozorki wieprzowe
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki chrzanu (ostrego bądz łagodnego)
  • pół kubka śmietany 30 %
  • łyżeczka mąki kartoflanej

Przygotowanie

  1. Umyte ozorki oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Wkładamy do 1,5l.zimnej wody i zbieramy szumowiny po zagotowaniu. Dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości ok. 55 minut., Wyjmujemy i obieramy ze skórki. Do wody w którym się gotowały ozorki wkładamy 2 łyżki chrzanu i wraz z warzywami miksujemy. Jesli sos jest zbyt rzadki dodajemy małą łyżeczkę mąki kartoflanej rozrobionej w zimnej wodzie. U mnie akurat warzywa zagęściły sos. Gotujemy chwile , zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę (jaką kto woli). Mnie najlepiej smakuje z ziemniakami , wycisnąłem je po prostu przez praskę na talerz. A dodatki dowolne.

Komentarze do przepisu (14)

Jak zawsze pieknie podane :)
Dariusz-D 02 lutego
Dziękuję Pani za uznanie :-)
fafiatko 02 lutego
Wiesz co dobre!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 ozorki wieprzowe
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki chrzanu (ostrego bądz łagodnego)
  • pół kubka śmietany 30 %
  • łyżeczka mąki kartoflanej
Składniki