Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Otopa nazywana jest różnie w innych regionach kraju np. tuszonka lub świeżonka. Tradycyjna otopa to smażone kawałki boczku. Dzisiaj natomiast prezentuję jesienną wersję tej potrawy z kawałkami szarej renety i rukolą.
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 89
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 89
Składniki
Boczek kroję w plastry. Układam i smażę na głębokiej z grubym dnem patelni. Podczas smażenia plastry boczku obracam, aby równomiernie się zrumieniły. Do usmażonego boczku dodaję cebulę pokrojoną w półplasterki. Smażę pod przykryciem, aż cebula będzie miękka. Pod koniec dodaję kawałki jabłek i duszę jeszcze 2-3 minuty. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Usmażoną otopę podaję posypaną listkami i kwiatkami rukoli oraz ze świeżym domowym chlebem.