Ostre żeberka z miodem i sezamem

Ostre żeberka z miodem i sezamem
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MP3-ka
Z jednej strony ostro przyprawione z drugiej lekko słodkie, oto moje żeberka :)

Składniki

  • 0,7kg żeberek wieprzowych 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oliwy ostrej 2 łyżeczki sezamu oliwa ostra

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy marynatę: do miski wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy oliwę i miód - mieszamy. Do marynaty wkładamy żeberka, i obtaczamy je w niej dokładnie. Przykrywamy i odkładamy na godzinę do lodówki.

  2. Patelnię natłuszczamy ostrą oliwą, rozgrzewamy bardzo mocno, i delikatnie kładziemy żeberka. Smażymy na bardzo rumiano z dwóch stron. Mięso wkładamy o rękawa i pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.

  3. Gotowe układamy na talerzu, polewamy powstałym sosem. Na zdjęciu z ziemniakami ubitymi z masłem i cebulą dymką.

  4. Mięso myjemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy marynatę: do miski wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy oliwę i miód - mieszamy. Do marynaty wkładamy żeberka, i obtaczamy je w niej dokładnie. Przykrywamy i odkładamy na godzinę do lodówki.

  5. Patelnię natłuszczamy ostrą oliwą, rozgrzewamy bardzo mocno, i delikatnie kładziemy żeberka. Smażymy na bardzo rumiano z dwóch stron. Mięso wkładamy o rękawa i pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.

  6. Gotowe układamy na talerzu, polewamy powstałym sosem. Na zdjęciu z ziemniakami ubitymi z masłem i cebulą dymką.

Komentarze do przepisu (2)

limetka 15 stycznia 2013
"rumiano" chyba się troszkę przypaliło !
MP3-ka 15 stycznia 2013
oj tam oj tam :) chciałam, żeby panierka została taka jak jest, mimo 45 minut w rękawie :)
Składniki
  • 0,7kg żeberek wieprzowych 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oliwy ostrej 2 łyżeczki sezamu oliwa ostra
Składniki