Ossobuco

Ossobuco
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Ulubione danie ze szpikiem Marii Callas.

Składniki

  • gicz cielęca w plastrach- po 2 szt na osobę
  • mąka do obtoczenia
  • Masło do obsmażenia- ja użyłam oliwy
  • Wino białe wytrawne 1 szkl
  • Cebula
  • Czosnek 2 ząbki
  • Marchew
  • Seler naciowy 2 gałązki
  • Przecier pomidorowy 1 szkl, puszka siekanych pomidorów
  • Rozmaryn i sól, liśc laurowy
  • do podania ryż z szafranem, u mnie pure
  • gremolata: skórka z cytryny, natka, czosnek ząbek

Przygotowanie

  1. Kupiłam w sumie dwie gicze w dwóch plastrach.

  2. Obtoczyłam je w mące i podsmażyłam na rumiano. Zdjęłam mięso i na pozostałym tłuszczu podsmażyłam lekko cebulę i chwilę później dodałam posiekany czosnek. Teraz powinno też dodać się pokrojoną marchew i selera ale nie chciałam aby się całkiem rozpadły i dodałam później.

  3. Dodałam mięso do rondla, dolałam wino, dałam rozmaryn i liść laurowy.
    Po chwili dodałam tez przecier. Nie dodawałam wody - bo było dosyć rzadko, ani bulionu a można.

  4. Całość powinna się dusić 2 godziny- po godzinie dodałam warzywa- marchew miałam mrożona w kostce. Pod koniec doprawiłam solą, jeśli sos jest mocno kwaskowy można dodać szczyptę cukru- sos powinien sam się zredukować do odpowiedniej konsystencji. Nie pieprzy się- cielęcina gubi się przy wyrazistym pieprzu.

  5. Tak danie wygląda po dwóch godzinach.

  6. Powinno się podawać z ryżem z szafranem, ja podałam z pure.
    Zrobiłam gremolatę do posypania. Otarłam skórkę z cytryny, starłam ząbek czosnku i posiekałam natkę. W wersji mediolańskiej posypuje się nią giczki. Sama gremolata mi smakuje ale według mnie nie łączyła się smakowo z daniem, była trochę obok.

  7. Mięso rozpływa się w ustach a wyjadany szpik to czysty rarytas!

  8. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (22)

Dariusz-D 08 lutego
Pierwsza klasa !
Brawo :-)
KulinarnaChwila 09 lutego
Pyszotka:)
kucharka-amatorka 09 lutego
Pachnie przez ekran monitora!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • gicz cielęca w plastrach- po 2 szt na osobę
  • mąka do obtoczenia
  • Masło do obsmażenia- ja użyłam oliwy
  • Wino białe wytrawne 1 szkl
  • Cebula
  • Czosnek 2 ząbki
  • Marchew
  • Seler naciowy 2 gałązki
  • Przecier pomidorowy 1 szkl, puszka siekanych pomidorów
  • Rozmaryn i sól, liśc laurowy
  • do podania ryż z szafranem, u mnie pure
  • gremolata: skórka z cytryny, natka, czosnek ząbek
Składniki