Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Oryginalne pikantne ptysie"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Zagotować 250 ml wody z 10 dag masła. Dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż ciasto utworzy całość i będzie odstawać od rondla.
Wystudzić. Dodawać po jednym jajku i mieszać, aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące. Wykładać na blachę szprycą kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec w temp. 200°C około 20-25 minut. Przekroić, ostudzić.
Jajka pokroić w plasterki, oprószyć solą i pieprzem. Układać na spody ptysiów. Masło zmiksować z koncentratem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na jajka. Przykryć wierzchami ptysiów, udekorować tymiankiem i papryczkami chili.
ok. 120 minut.Źródło: Twoje Imperium