Orkiszowe naleśniki

Orkiszowe naleśniki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Ostatnio mogłabym jeść same naleśniki z dżemami z sezonowych owoców. Tym razem zapraszam na pożywną, słodką wersję orkiszową :) Naleśniki oczywiście z dodatkiem maślanki, która nadaje im delikatności i puszystości. Mąka orkiszowa sprawia, że naleśniki nabierają bardziej wyrazistego smaku. Serdecznie polecam :D

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (użyłam typu 700)
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. W dużej misce łączymy mleko, olej rzepakowy, maślankę i jajka, a następnie dodajemy mąkę orkiszową, cukier puder i sól do smaku. Całość miksujemy dla dobrego połączenia składników, a także odpowiedniego napowietrzenia ciasta.

    Porcje ciasta nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową, którą smarujemy delikatnie olejem* i smażymy naleśniki z obu stron na delikatnie złoty kolor**.

    * Patelnię warto posmarować olejem przez każdą partią smażenia, gdyż naleśniki z mąki orkiszowej lubią odrobinę przywierać. Olej rozwiąże problem :D

    ** Naleśnik obracamy w momencie, gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Dla ułatwienia smażenia możemy użyć dwóch patelni :D

    Naleśniki doskonale smakują same lub z dodatkiem syropu klonowego. Świetnie pasuje do nich dżem wiśniowy lub agrestowy, który doda im delikatnie kwaskowej nuty :)

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (10)

Docherro 25 lipca 2016
Pyszności...uwielbiam:)
ciacho50 25 lipca 2016
Zdrowe, pyszne i pulchniutkie :)
smaker 25 lipca 2016
Chyba wpadniemy na obiad ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (użyłam typu 700)
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sól do smaku
Składniki