Orientalny kotlet schabowy

Orientalny kotlet schabowy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Orionka
Polską tradycją jest kotlet schabowy na niedzielny obiad. Więc ja wierna tradycji zrobiłam nie tradycyjne kotlety. Schabowe na orientalną nutę. Cały sekret tkwi w panierce i dodatku sosu sojowego. Wyszło niecodziennie a na dodatek pysznie. Kotlety były soczyste, lekko pikantne i takie z charakterem. Ja polecam!

Składniki

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • Ok.130 g płatków jaglanych (tak mniej więcej ok.3/4 szklanki)
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • Sos sojowy jasny
  • Sól, pieprz
  • 2 jajka i mąka do panierowania
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)

Przygotowanie

  1. Kotlety myję w zimnej wodzie, osuszam ręcznikiem papierowym i lekko tłukę.
    Teraz przyprawiam solą (soli należy użyć mniej niż przy tradycyjnych kotletach z uwagi na słony sos sojowy) i pieprzem. Każdy plaster mięsa nacieram z każdej strony sosem sojowym aż mięso g wchłonie. Ja robię to tak, że nalewam trochę sosu na mięso po czym rozcieram dłonią po całej powierzchni.
    Mięso tak przyprawione leży około 15 minut a w tym czasie przygotowuję panierkę. Do miseczki wsypuję płatki jaglane, obie papryki i curry. Wszystko dokładnie mieszam aby przyprawy równo się rozprowadziły z płatkami.

  2. Potem już tradycyjnie panieruję w mące, roztrzepanym jajku i przygotowanej panierce. Panierka powinna pokryć mięsa dokładnie i ściśle do niego przylegać. Najlepiej jest docisnąć ją z każdej strony dłonią.

  3. Schabowe smażę na średniej mocy z obu stron aż mięso będzie zarumienione. Ważna rzecz! Jeśli dosmażam drugą turę kotletów to nigdy na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się poprzednia porcja bo grozi to przypaleniem.
    Schabowe podałam z młodymi ziemniaczkami i brokułem ugotowanym na parze.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

Joanna 20 czerwca 2016
Superpomysł :)
Konto usunięte 21 czerwca 2016
Wiele składników a wynik marny, pozostaję przy schabowym tradycyjnym. Mniej składników, mniej zachodu a smakuje... Czytaj całość »
Wiele składników a wynik marny, pozostaję przy schabowym tradycyjnym. Mniej składników, mniej zachodu a smakuje lepiej.
smaker 21 czerwca 2016
A nam się bardzo podoba ten przepis - tradycyjne schabowe, chociaż pyszne, też mogą się czasem znudzić :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 plastrów schabu bez kości
  • Ok.130 g płatków jaglanych (tak mniej więcej ok.3/4 szklanki)
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • Sos sojowy jasny
  • Sól, pieprz
  • 2 jajka i mąka do panierowania
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
Składniki