Omlet z wędzonym łososiem i ziołami

Omlet z wędzonym łososiem i ziołami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Nastepna wersja japonskiego omleta. Chociaz istnieje wiele róznych mozliwosci, w tej wersji zdecydowalam sie wykorzystac to, co zostalo w mojej lodówce: wedzony losos i mnóstwo swiezych ziól. Ale mozna tez oczywiscie eksperymentowac ze skladnikami i dodac papryke, szynke czy ser cheddar. Efekt nadaje sie na sniadanie, obiad, kolacje lub przystawke.

Składniki

  • 4 jajka
  • kilka plasterków wędzonego łososia
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • sól, pieprz
  • olej słonecznikowy
  • czarny sezam

Przygotowanie

  1. Roztrzepac jajka, doprawic do smaku i dodac drobno posiekane ziola.
    Wlac ¼ mieszanki jajek i ziól na patelnie i dodac do niej kawalki wedzonego lososia. Gdy jajka zaczna sie scinac, zwinac je delikatnie do srodka. Nastepnie przesunac zwineta czesc do konca patelni, a na wolne miejsce wlac kolejna ¼ mieszanki jajek i ziół, rozlozyc na niej kilka kawałków wedzonego łososia i kontynuowac zwijanie, gdy jajka zaczna sie scinac.
    Kiedy mieszanka jajek jest juz prawie usmazona, w ostatnim etapie nie dodawac juz do niej lososia, w ten sposób jajko bedzie sie lepiej rolowac i omlet bedzie gladszy.

  2. Gdy omlet jest calkiem zrolowany, poczekac kilka minut i pokroic go na kawalki. Ozdobic kazdy kawalek resztkami lososia, koprem i czarnym sezamem i podac z dowolnym sosem.

Komentarze do przepisu (12)

ErJot 06 sierpnia 2019
Prezentuje się rewelacyjnie:)
BEATA1978 06 sierpnia 2019
Pięknie podany :)
SlodkoSlodka83 06 sierpnia 2019
Super smaczny omlecior :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 jajka
  • kilka plasterków wędzonego łososia
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • sól, pieprz
  • olej słonecznikowy
  • czarny sezam
Składniki