Omlet z warzywami

Omlet z warzywami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: asia67
danie pełne warzyw, na leniwe śniadanie lub lekki obiad

Składniki

  • jajka 2 szt
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • ser żółty tarty 1 łyżka
  • cebula 1/2 szt
  • pieczarki 2-3 szt
  • brokuł 3 różyczki
  • szpinak garść
  • mieszanka warzywna mrożona 2-3 łyżki
  • serek śmietankowy 2 łyżki
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. 1. rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki, szpinak, warzywa mrożone, na koniec pokrojonego brokuła, posolić, smażyć do miękkości, na końcu dodać serek, doprawić do smaku solą i pieprzem,
    2. oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, dodać żółtka, chwilę miksować, posolić, dodać mąkę i tarty żółty ser, delikatnie wymieszać,
    3. rozgrzać olej, wylać masę omletową, rozprowadzić, smażyć na małym ogniu, jak omlet będzie dobrze podpieczony, przy pomocy pokrywki lub talerza przewrócić na druga stronę, dosmażyć,
    4. na połowie omletu wyłożyć gorące warzywa, złożyć na pół,




    smacznego

Komentarze do przepisu (6)

KulinarnaChwila 10 listopada 2020
Super:)
SprytnaChochla 10 listopada 2020
Fajne danie!
Nevermore 10 listopada 2020
Taki omlet i dzień z głowy, pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jajka 2 szt
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • ser żółty tarty 1 łyżka
  • cebula 1/2 szt
  • pieczarki 2-3 szt
  • brokuł 3 różyczki
  • szpinak garść
  • mieszanka warzywna mrożona 2-3 łyżki
  • serek śmietankowy 2 łyżki
  • olej
  • sól, pieprz
Składniki