Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Omlet z szynką i ziołami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22496
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 114
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22496
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 114
Składniki
Jajka mieszamy z mlekiem i łyżką stopionego, chłodnego masła, muszą się dobrze połączyć, ale ciasto nie może być puszyste. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pozostałe masło rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na nim pokrojoną szynkę.
Ser żółty ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy. Połowę wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu.
Pod koniec smażenia, gdy omlet na wierzchu nie jest jeszcze ścięty, posypujemy ciasto połową szynki i połową posiekanych ziół. Chwilę dosmażamy. Podobnie smażymy drugi omlet. Podajemy np. z sałatką z pomidorów.Źródło: Rewia