Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Omlet z sadzonymi jajkami"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 110
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 137
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 110
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 137
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw w łupinach. Wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane ziemniaki odlej, ostudź, a potem obierz z łupin.
Obrane ziemniaki drobno posiekaj (jeśli nie masz czasu, możesz je zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę, ale wtedy placek będzie mniej chrupiący). Powstałą masę dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Nałóż masę ziemniaczaną, rozprowadź, dobrze dociśnij łyżką. Smaż na średnim ogniu około 15 minut. Po tym czasie przełóż ostrożnie omlet na drugą stronę i dolej resztę oleju.
Na wierzchu przysmażonego omletu zrób łyżką wgłębienia (dociśnij masę do spodu). Do każdego wgłębienia wbij jedno całe jajko. Oprósz je solą i pieprzem. Patelnię przykryj pokrywką.
Dopiekaj całość jeszcze kilkanaście minut, aż jajka się zetną. Jeśli masz patelnię z odłączaną rączką, nie przykrywaj jej, lecz wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.
Szczypiorek opłucz i osusz, drobno posiekaj. Posyp omlet i od razu podawaj na stół.Źródło: Świat kobiety