Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Omlet z pomidorami i bazylią"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4962
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2333
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4962
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2333
Składniki
Papryki umyj, przekrój na pół i oczyść z pestek. Następnie pokrój w kostkę. Pomidory oczyść i pokrój w plastry, a bazylię drobno posiekaj (zostaw kilka całych listków do ozdoby).
Żółty ser pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych okach. Jajka ubij na gęstą pianę. Dodaj posiekaną bazylię, a potem przypraw do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne dokładnie posmaruj masłem, a następnie wlej do niego jajeczną masę. Ułóż pozostałe : równomiernie rozsyp paprykę i ser, na to ułóż plastry z połowy pomidorów (tak aby wszystko zatopiło się w masie).
Omlet wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika i piecz około 25 minut w temperaturze 180° C (do momentu ścięcia się jajek). Po wyjęciu omlet ozdób pozostałymi pomidorami, przyprawiając je świeżo zmielonym pieprzem oraz pozostawionymi listkami bazylii.Źródło: Na żywo